BERBERART MATOT

Aitoa perinteistä käsityötä

BerberArtin matot tukevat perinteistä käsityötaitoa Marokossa. Kauttamme löydät kauniita ja laadukkaita uusia sekä vintage-mattoja eri berberiheimoista kaikkialta Marokosta.

Jokainen berberimattomme on kertaluonteinen ja uniikki taideteos ja ne tuotetaan eettisesti perinteisiä tekniikoita käyttäen.

Vastuullisesti käsinsolmitut aidot marokkolaiset berberimatot

Atlasvuorten talvi on ankara. Pitääkseen itsensä ja asumuksensa lämpiminä berberiheimot kutoivat muhkeita villamattoja. Kullan ja norsunluun sävyissä hohtavaan villaan kukin suku on kirjannut omaa tarinaansa. Berberinaiset kutovat sormillaan ilman ennalta määrättyä mallia, aivan kuten siveltimenvedot luovat maalauksen. Jokainen mattomme on tekijänsä uniikki taideteos – kahta samanlaista et löydä. Artesaanimattomme kudotaan vastuullisesti käsityönä Marokon vuoristokylissä. Villamattoihin kerätään paras, pehmein lampaanvilla ja se värjätään ja pestään perinteisin menetelmin. Boucherouite-matot solmitaan kierrätystekstiileistä. Vastuullisuus kulkee toiminnassamme kaiken läpi. Aidot berberimatot tehdään rakkaudella perinteitä kunnioittaen.

Berberiheimot ovat Pohjois-Afrikan alkuperäisväestöä, jotka asuttivat Atlasvuoria jo ennen arabien tuloa. Berberien käsityöperinne on säilynyt vuosisatoja ja se on säilyttänyt sille ominaisen tyylin.

Tavoitteenamme on tarjota Suomen laadukkain ja monipuolisin valikoima aitoja, luonnonmukaisia ja uniikkeja marokkolaisia käsinsolmittuja berberimattoja. Jokainen matto on ainutkertainen ja toista samanlaista et löydä. Matot on solmineet ja suunnitelleet berberinaiset eri heimoista käyttäen hienointa lampaanvillaa joka on kerätty Atlasvuorilla. Villalangat on värjätty luonnollisesti ja valmiit matot pestään perinteisin menetelmin lampaanvillalle ominaisen tuoksun poistamiseksi ja villan pehmentämiseksi jonka jälkeen matot kuivataan auringossa.

Tuemme Atlasvuorten berberiyhteisöjä ja heidän käsityöperinnettään työllistämällä kylien naisia. BerberArtin matot ovat aitoja ja alkuperäisiä berberimattoja jotka on kudottu rauhassa ajan kanssa tekijöidensä ehdoilla. Tunnemme paikalliset perinteet ja olosuhteet ja tiedämme jokaisen maton kutojan sekä vintage -mattojen alkuperäisen tarinan jonka jaamme aina myös asiakkaan kanssa. Mikäli valikoimastamme ei löydy etsimääsi tyyliä tai väriä niin lähetä meille kuva toiveestasi niin etsimme sinulle lähimmän vastaavan. Meidän on mahdollista myös teettää  toiveitasi muistuttava uniikki matto.

Vaikeakulkuisessa Atlasvuoristossa kullakin berberiheimolla on säilynyt oma kudontaperinteensä ja mallit ovat siirtyneet suvuissa äidiltä tyttärelle. Jokainen matto on tekijänsä uniikki taideteos, jonka kuviot ovat elämänkerrallista taidetta.

Tänä päivänä berberinaiset solmivat mattoja ihmisille ja koteihin ympäri maailman. Heidän omaleimainen tyylinsä joka ilmentää berberiheimojen perinteitä ja viisautta, tuo sisustukseen voimakkaan aitouden ja sielukkuuden tunteen ja sopii monenlaiseen tilaan ja käyttötarkoitukseen. BerberArt haluaa olla mukana edistämässä tätä globaalia ilmiötä.

BerberArtin matot ovat huolellisesti kuratoituja uniikkeja artesaanimattoja jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Aidon berberimaton hankkiminen on aikaa kestävän sijoituksen ohella myös aito ekoteko. 

Emme kuluta energiavaroja ja pidämme huolta kutojistamme sekä luonnosta.

Hankkimalla aidon ja  vastuullisesti valmistetun berberimaton tuet Marokon alkuperäistä käsityötaitoa ja perinteiden säilymistä myös tuleville sukupolville. Välttämällä edullisia kopioita tuet berberiheimoja säilyttämään nämä arvokkaat vuosituhantiset perinteet ja tuet heitä ja meidän työtä tämän arvokkaan tradition säilyttämisessä.

BerberArt on suomalainen brändi jonka kautta saat aidon ja laadukkaan marokkolaisen berberimaton. Kauttamme löydät myös kauniita vintage-mattoja eri berberiheimoilta kaikkialta Marokosta sekä upeita uusia kappaleita parhailta käsityöläisiltä. Jokainen matto on uniikki ja ne on tuotettu eettisesti perinteisin menetelmin.

BerberArtin tarina alkoi muutama vuosi sitten taidegalleriastamme Kankarin Taidehuvilasta ja näyttelystä joka toi satoja marokkolaismattoja suomalaiseen hirsihuvilaan. Näyttely järjestettiin yhteistyössä Marokon kulttuuriministeriön kanssa. Meillä on takanamme vuosikymmenien kokemus taide- ja kulttuurialan tuottajina Suomessa että maailmalla. Uskomme kokemuksemme korostuvan vahvasti myös BerberArtissa. Aito kulttuuriside ja ymmärrys marokkolaista ja berberikulttuuria kohtaan ovat vahvuuksiamme. Kiinnitämme valikoimassamme huomiota myös suomalaisen ja skandinaavisen sisustuksen ystävän vaatimuksiin ja tyyliin, joten valikoimassamme on saatavilla myös pelkistettyjä ja neutraalin sävyisiä mattoja.

BerberArt luottaa kestävään kehitykseen joka saa alkunsa kunnioituksesta ja arvostuksesta perinteitä kohtaan nykyvaatimukset ja realiteetit huomioiden.

Jokainen matto on uniikki taideteos. Kutojamme saavat toteuttaa omaa luovuuttaan, lopputuloksen näkee vasta, kun matto on valmis.

Meillä on tarjota kattavasti erilaisia mattoja jokaiseen tyyliin ja tilaan. 

”Let the beauty of what you love be what you do”

Dalida 
Founder & Creative

BerberArt

BerberArt Collection

Ota yhteyttä